Aj vy máte po cvičení svalovicu? Prečo je dobrá a čo ju spôsobuje.

07.07.2014 13:43

Čo je dobre na svalovicu ? 

Čo spôsobuje svalovú bolesť a prečo ju máte aj niekoľko dní po cvičení ?

Prirodzená svalová bolesť je prejavom mikrotrhlín na svalových vláknach, ktoré vykonávali prácu, na ktorú nie sú aktuálne adaptované. Ide o akési malé zápalové procesy. Odumreté časti svalových buniek iritujú nervové zakončenia, čo pociťujeme ako bolesť (svalovica).

Svalovica by  sa mala dostaviť minimálne raz za týždeň. Pýtate sa prečo ?

Ak chcete dosiahnuť veľké zmeny na svojom tele, nedá sa to urobiť hneď. A práve zdravá pravidelná svalovica je jeden z ukazovateľov, ktorý vám hovorí o tom, že ste sa opäť o kúsok prekonali a posunuli hranicu svojich možností ďalej. Svalovica je pre vás pozitívne znamenie, že napredujete. 

Kto má svalovicu, ten napreduje

Ak svoj šport trénujete dlhé roky a nemávate už svalovicu, jednoducho stagnujete. Vaše svalové vlákna sú už natoľko zvyknuté na uvedený level zaťaženia, že jednoducho to pre ne neznamená veľkú záťaž. A to je chyba. Pre vás to logicky znamená postupnú stagnáciu. Ten kto nemá svalovciu, jednoducho nenapreduje. 

Čo musíte urobiť?

Jednoducho vymyslieť si nový náročnejší pohyb, zvýšiť dávku zaťaženia, ideálne intenzitou a nie objemom. Len nesmiete po cvičení urobiť stravovaciu chybu, čiže konzumovať asi 2 hodiny po tréningu akékoľvek sacharidy (ak nie ste vyslovene vytrvalostný športovec).

Čo pomáha na svalovicu ?

Ak cítite, že na vás prichádza svalová únava, je dobre si premasirovať namáhané partie .Podobný účinok ako masáž má sprcha vlažnou či studenou vodou alebo plávanie. No pre najrýchlejšie zbavenie sa bolesti svalovice je najideálnejší Aloe Heat Lotion, ktorí používajú aj olympijskí športovci a odporúča ho tiež manažér a profesionálny tenisový tréner Gareth Jones, pre svojích hráčov pred rozcvičením a tiež po zápase pretože obsahuje hrejivé účinné látky, ktoré prenikajú hlboko do unaveného a napätého svalu. Tento výrobok výrazné zlepšuje výkon svalstva.

  • Základnou zložkou je stabilizovaný aloe vera gél a Bohaté zvláčňujúce mlieko s obsahom hrejivých účinných látok, ktoré pomáhaju liečiť každý zápal alebo bolesť vo vašom tele či už to pri bolesti hlavy, nôh, chrbtici, krku, kolena a pod. A taktiež je veľmi učinný na upchatý nos pri nádche alebo kašli.
  •  Lubrikačné masážne mlieko s vyváženým pH, navrhnuté pre uľavenie a relaxáciu svalov
  • Prináša hojivú úľavu pri cvičení, športe a ťažkej fyzickej námahe
  • Vhodné pre deti a dospelých
  • Krém treba vmasírovať nie len natierať na povrch 

Pre záujem o tento výrobok kliknite TU  alebo mi napíšte na jozefsersen@gmail.com

S úctou Bc. Jozef Šeršeň